Sessiz Barınma

Sessiz barınma sergisine hoş geldiniz!

Ben bir işitme engelliyim. Sessiz barınma isimli bu sergiyi yaptım. Sergimde nasıl bir evde yaşamak istediğimi hayal ettim.

Ben ve tüm işitme engelliler daha konforlu, daha güvenli ve daha kapsayıcı bir yaşamı hak ediyoruz

Sergimi gezdikten sonra işitme engelliler hakkındaki bilgilerinizi sınamak ister miydiniz?

Arzu Anğay

Barınma ve işitme engelliliği konusun hakkındaki görüş ve deneyimlerinizi siz de serginin ziyaretçi defterinde  paylaşmak ister miydiniz?

İletişim: info@istanbulgendermuseum.org

arzu-resimler (3)

Teknik ve Tasarım

İşitme engelli kişiler genellikle iletişimi ve güvenliği artıracak teknik ve tasarım çözümleri sunan  konutlara ihtiyaç duyar. 

Örneğin:

 – Işıklı sinyal sistemleri: Kapı zilleri, duman dedektörleri ve telefonlar, seslerin görsel olarak fark edilmesini sağlamak için görsel sinyaller veya titreşim mekanizmalarıyla donatılabilir.

 – Engelsiz alarm sistemleri: Yangın, hırsızlık vb. gibi tehlike anında uyarı veren ve  görsel olarak algılanabilen alarm sistemleri gereklidir. 

 – Akıllı ev teknolojisi:  Çamaşır makinesi, kapı zili, hareket dedektörü  gibi ağa bağlı cihazlar, evdeki olaylara ilişkin görsel veya dokunsal bildirimler sağlayarak,  işitme engellileri destekleyebilir.

Akustik ve Mimari

 – Ses emilimi ve oda akustiği: İşitme engelli kişilerde sıklıkla işitme kaybı olduğundan, yaşam alanlarındaki akustik önemli bir rol oynar. Oda akustiğinin kötü olması konuşmanın anlaşılmasını zorlaştırabilir, bu nedenle yaşam alanlarını tasarlarken sesin iyi bir şekilde emilmesine dikkat edilmelidir. Bu, halı, perde akustik battaniye gibi ses emici malzemelerle sağlanabilir.

arzu-resimler (7)
arzu-resimler (4)

Konut Ortamı ve Toplum

 – Mahalle katılımı: İşitme engelli kişiler, komşularının anlayış ve desteğini  teşvik eden yaşam ortamlarına entegre edilmelidir. İşaret dili veya alternatif iletişim biçimleri aracılığıyla iletişimi kolaylaştıran topluluk projeleri veya yaşam düzenlemeleri faydalı olabilir.

 – Hizmetlere kolay erişim: Görsel destek gereçlerine veya işaret dili becerisine sahip personeli olan  doktorlar veya süpermarketler gibi erişilebilir hizmetlere yakınlık, işitme engelli kişiler için  çok önemlidir.

Konutlarda Erişilebilirlik

 – Barınmaya ilişkin yasal gereklilikler: Toplu konutlar, görsel yardımların kurulumu, güvenli acil durum çağrı sistemleri ve engelsiz erişim seçenekleri gibi işitme engelli kişilere „Engelsiz“ daireler sağlayan özel düzenlemelerle donatılabilir.

arzu-resimler (1)

Finansman Destekleri

 – Dönüşüm finansmanı: Birçok ülkede, engelliler icin bariyersiz olarak tasarlanmış  dairelerin, işitme engelli kişilerin ihtiyaçlarına göre özel olarak dönüştürülmesi için mali destek bulunmaktadır.

Görseller: Arzu Anğay

İşitme Engelliliği ve İşaret Dili Tercümanlarının Önemi: Arzu Anğay, Dilek Öz ile isaret diliyle konuşuyor.

İşitme Engelliliği ve Barınma: Arzu Anğay, Esma İmat ile ile isaret diliyle konuşuyor.